Reddingstation Huizen. KNRM en Reddingsbrigade Huizen


vrijdag, 12 augustus 2022
Menu
Strandwacht Huizen PDF Print E-mail

 

 Rob van den Heuvel 

De Huizer Strandwacht is een initiatief van de gemeente Huizen en wordt uitgevoerd onder het beheer van de Huizer Reddingsbrigade. Een vertrouwd gezicht op het strand aan de Zomerkade is het gebouwtje van de strandwacht.


Gediplomeerde vrijwilligers bewaken vanaf de maand mei volgens een dienstrooster het strand, gedurende vijf maanden. Ze houden dan zwemmers in de gaten die te ver het Gooimeer op gaan, maken hun rondes over het strand en bieden EHBO aan strandgangers met bijvoorbeeld snijwonden of andere medische problemen. Dit alles in een ruimte in de carcaban, die als volwaardige EHBO-post is ingericht. Bij ernstige problemen wordt een ambulance ingeschakeld, of wordt de badgast naar het ziekenhuis gebracht.


De strandwacht staat in directe verbinding met de reddingsbrigade, KNRM en de gemeente. Ze zijn daartoe uitgerust met portofoon en telefoon. Ook informatie omtrent weer- en watertoestand is dagelijks te lezen op het bord. Verder maakt de strandwacht, indien nodig, door het hijsen van de rode vlag bekend dat er gevaar dreigt en badgasten het water moeten verlaten.